Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ




"JESSICA":

Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ανάπτυξη
από Nikos Kritharidis την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 στις 2:29 μ.μ.

Τι είναι το JESSICA
είναι το αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας « Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas » (Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές). Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Μέσω των νέων διαδικασιών, παρέχεται στα κράτη μέλη η ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν μέρος των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από την ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, για να επενδύουν, υπό μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων, σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων και/ή εγγυήσεων, πραγματοποιούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης.


Ποιοι εμπλέκονται και πως χρηματοδοτείται;

Τα Συστήματα Εφαρμογής της πρωτοβουλίας JESSICA προβλέπουν τη δημιουργία Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης (Τ.Α.Α.) (Urban Development Funds – UDFs). Τα ΤΑΑ δυνητικά θα συγκροτούνται (μέτοχοι) από Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Περιφέρειες, Τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι Διαχειριστικές Αρχές θα συνεισφέρουν μέρος του προϋπολογισμού των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) της περιόδου 2007 – 2013 στα Τ.Α.Α.

Η διαχείριση των Τ.Α.Α θα γίνεται από επαγγελματίες από τον τραπεζικό και ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα πρέπει να συνεισφέρουν διαχειριστική, τεχνική και χρηματοοικονομική εξειδίκευση και ευελιξία, και μπορούν να λάβουν ποικίλες διαχειριστικές μορφές.



Πως λειτουργεί


Τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) είναι ταμεία που επενδύουν σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και σε άλλα έργα που περιλαμβάνονται σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που θα δίδονται στα έργα, από τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης, θα δίδονται με την μορφή δανείων, μετοχικού κεφαλαίου ή εγγυήσεων, όχι όμως ως επιδότηση.

Η χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων σε αστικές περιοχές, θα είναι δυνατή μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα προτείνεται η υλοποίηση έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα.


Οι πόροι των ΤΑΑ μπορούν ειδικότερα να διοχετεύονται σε έργα στους εξής τομείς:

• Αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, της ενέργειας κ.λπ.

• Χώροι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για τουρισμό ή άλλες αειφόρους χρήσεις

• Επαναξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποξήλωσης εγκαταστάσεων και της εξυγίανσης

• Χώροι γραφείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και για τους τομείς της πληροφορικής και/ή της έρευνας και ανάπτυξης

• Πανεπιστημιακά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών, βιοτεχνολογικών και άλλων εξειδικευμένων εγκαταστάσεων

• Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης


Ο ρόλος της περιφέρειας


Στα πλαίσια της εφαρμογής του Jessica, η Περιφέρεια εκπονεί τις παρακάτω ενέργειες :

α) Ανίχνευση και εντοπισμός επενδυτικών σχεδίων/παρεμβάσεων δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ή σχέδια με χαρακτηριστικά σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, (με έμφαση στις δύο τελευταίες κατηγορίες παρεμβάσεων), που είναι δυνατό να υλοποιηθούν με τη χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA.

β) Εντατικοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών και συμπλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων ώστε, τα επιλεγμένα έργα να είναι δυνατόν να ενταχθούν στο επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά.

γ) Κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου του υπό ίδρυση Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης


Το άρθρο δημοσιευθηκε στο περιοδικό "ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Νίκος Κριθαρίδης

Ειδικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματέως

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

με το συνδυασμό “Κεντρική Μακεδονία Μέτωπο Ανάπτυξης”

του υποψήφιου περιφερειάρχη Μάρκου Μπόλαρη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις