Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Το μέτρο της "περαίωσης" αφορμή για νέο ξεκίνημα στην οικονομία
Το μέτρο της "περαίωσης" αφορμή για νέο ξεκίνημα στην οικονομία
από Nikos Kritharidis την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 στις 2:30 μ.μ.
Η Ελλάδα ως είναι γνωστό διέρχεται μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην ιστορία της. Οι πολιτικές της Ν.Δ. κατά την περίοδο 2004-2009 οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε οικτρή κατάσταση, μεγέθυναν το δημοσιονομικό έλλειμμα σε δυσθεώρητα ύψη, και αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό φθάνοντάς τη στο χείλος της χρεοκοπίας.
Τα μόνα κληροδοτήματα του κ. Καραμανλή στη νέα κυβέρνηση υπήρξαν η αναξιοπιστία και το ψεύδος.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε 5 μόλις χρόνια χρέωσε την χώρα με επιπλέον 150 δις ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το όλον χρέος από ιδρύσεως του κράτους και μέχρι το 2004.
Η κατάσταση αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να λάβει σκληρές και επώδυνες αποφάσεις που επωμίζονται όλοι οι πολίτες, ομολογουμένως όμως, πλήττουν δυσανάλογα τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η παραπάνω πολιτική δεν είναι προϊόν προεκλογικού σχεδιασμού και ασφαλώς όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου με παρρησία είπε, είναι εκτός του ιδεολογικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως μια αναγκαστική επιλογή για τη σωτηρία της οικονομίας και της ίδιας της χώρας και διαφύλαξη της ελπίδας και προοπτικής της να ανακάμψει στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό και με υπαρκτή την απειλή της αδυναμίας λήψης νέων δανείων η κυβέρνηση προχωρά στο αναγκαστικό μέτρο της περαίωσης.
Μέτρο που από τη μια θα αποδώσει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό κι από την άλλη θα δώσει πραγματική ανάσα ζωής στο μεγάλο κορμό των επιχειρήσεων, όρο αναγκαίο για την αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας.
Έτσι λοιπόν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου καλούνται 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις (οι περισσότερες στην κατηγορία των μικρομεσαίων) που βρίσκονταν σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούσαν να τακτοποιήσουν το κλείσιμο των βιβλίων τους να προχωρήσουν με ευνοϊκούς όρους σε περαίωση των εκκρεμοτήτων τους.
Το κράτος από την άλλη, προσδοκά να εισπράξει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να αποφύγει την επιβολή κι άλλων αναγκαστικών μέτρων (αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών) για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελλείμματος.
Η πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε τη διεύρυνση των ωφελειών για όσους κάνουν χρήση του μέτρου αφού μείωσε το ποσοστό της προκαταβολής από 25 στο 20 %, ενώ την ίδια στιγμή σχεδόν διπλασίασε τις δόσεις για την αποπληρωμή του τελικού ποσού. Θεωρώ ωστόσο ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης μέσω του μέτρου της περαίωσης, γιατί κατά τη γνώμη μου οι επιχειρηματίες που υπήρξαν πάντοτε φορολογικά ενήμεροι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με όσους δεν απέδιδαν φόρους.
Δικαιότερο θα ήταν να υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους υπήρξαν έως τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ασφαλώς να γίνει απόλυτα σαφές ότι το μέτρο θα εφαρμοσθεί εφάπαξ και δε θα αποτελέσει μοντέλο “φοροαποφυγής” για το μέλλον.
Για να είναι δε οι προθέσεις της κυβέρνησης απόλυτα σαφείς και ξεκάθαρες, θεωρώ πως πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα βελτίωσης των φόρο-εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών που το καθεστώς της “νέας διακυβέρνησης” διέλυσε.
Τέλος, την ίδια στιγμή επιβάλλεται στις αναγκαστικές παραπάνω ρυθμίσεις να ενταχθούν και όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ ώστε να δοθεί ηχηρό το μήνυμα ότι το κράτος δεν θέτει σε ομηρία τους επιχειρηματίες αλλά προχωρά με προμετωπίδα την φορολογική δικαιοσύνη στο ξεκαθάρισμα του τοπίου στον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των όρων του ανταγωνισμού.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες, οφείλουμε εδώ και τώρα να αποδείξουμε πως μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη που μας έριξε η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία και να θεμελιώσουμε μια οικονομία σε υγιή βάση, με ένα κράτος δικαίου που θα αποδίδει φορολογική δικαιοσύνη. Με επιχειρήσεις που σέβονται τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και έχουν συναίσθηση του κοινωνικού τους ρόλου και της ευθύνης τους απέναντι στους εργαζόμενους και τη χώρα. Σε τέτοια θεμέλια μπορούμε να οικοδομήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Με αξιοποίηση και του τελευταίου Ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Με επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και εθνικό πλούτο.
Με μια κοινωνία πολιτών στρατευμένη σε στόχους και αξίες που αξίζουν στον Έλληνα.
Ο δρόμος είναι μπροστά μας και είναι δύσκολος, μα δεν έχουμε δικαίωμα στην άρνηση.
Η επιλογή μας είναι μονοσήμαντη και αποτελεί ηθικό χρέος για τον καθένα απέναντι στην πατρίδα και τους νέους ανθρώπους.
Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν, ας υψώσουμε το έχει μας κι ας δουλέψουμε για να πετύχουμε. Μπορούμε!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ
Νίκος Κριθαρίδης
μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
με το συνδυασμό “Κεντρική Μακεδονία Μέτωπο Ανάπτυξης”
του υποψήφιου περιφερειάρχη Μάρκου Μπόλαρη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το1967. Είναι παντρεμένος με τη διπλωματούχο Νοσηλεύτρια Δέσποινα Μαλά και έχουν δύο παιδιά ...
-
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Αγαπητοί Θεσσαλονικείς , Συχνά ακούγεται ότι για την κ...
-
Ο Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια από Nikos Kritharidis την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 στις 2:32 μ.μ. Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από α...
-
"JESSICA": Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ανάπτυξη από Nikos Kritharidis την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 στις 2:29 μ.μ. Τι ...
-
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Nikos Kritharidis την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 στις 7:43 μ.μ. Tο παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αγγ...
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Tο σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του για την ανάταξη της οικονομίας και το...
-
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ Ο επικεφαλής τη επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβριου τους 13 υποψήφιους Περιφερ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου