Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" στα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ




Ο Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια
από Nikos Kritharidis την Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 στις 2:32 μ.μ.

Η Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από αμφιταλαντεύσεις ταλαιπωρημένη καλείται για ακόμα μια φορά σε «αναστήλωση». Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για την χωροταξική αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω ενός νέου σχεδίου Καλλικράτη για την παιδεία.

Αρχικώς είναι χρήσιμο να τονίσω πως κατά τη γνώμη μου η κάθε μεταρρύθμιση οφείλει να έχει χαρακτήρα συνολικό, προοδευτικό και ουσιαστικό.

Επίσης διαχρονικά αλλά ακόμη περισσότερο στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να σεβαστούμε το δικαίωμα στη μόρφωση για τη νέα γενιά αλλά και να θέσουμε τέρμα στην άκρατη σπατάλη των χρημάτων του έλληνα φορολογούμενου.

Χρειαζόμαστε συνεπώς ιδρύματα με εκπαιδευτικό και εργασιακό αντίκρισμα και με αξιοποίηση στον μέγιστο βαθμό των διαθέσιμων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που η χώρα μας διαθέτει.


Από την άλλη, η προοπτική του Καλλικράτη στην παιδεία με τη συγχώνευση ομοειδών τμημάτων και την κατάργηση άλλων, οφείλει να δημιουργεί προοπτικές διαφορετικές από τις υπάρχουσες και φυσικά προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φοιτητών, της εθνικής οικονομίας και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών.

Οι στόχοι συνεπώς της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί και δημοσιονομικοί ώστε να υπάρξει συμβολή στον περιορισμό της ύφεσης στην οικονομία που δοκιμάζει το σύνολο της κοινωνίας. Ο προϋπολογισμός των νέων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να συμπτυχθεί.


Να καταργηθούν υπηρεσίες και οργανισμοί φαντάσματα που απομυζούν μεγάλο κομμάτι από τις δημόσιες επενδύσεις και τους πόρους των ιδρυμάτων.

Να συνδεθούν τα νέα ιδρύματα και σχολές με τις επιχειρήσεις τόσο στον τομέα της έρευνας όσο και στη διάχυση της γνώσης.
Να δημιουργηθούν μόνιμα κανάλια προώθησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Κάθε Ευρώ που θα ξοδευτεί στο μέλλον θα πρέπει να παράγει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα γνώσης και ωφέλειας για τους φοιτητές και την εθνική οικονομία.

Θεωρώ τέλος πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα και απαντήσεις για τους χιλιάδες υποψηφίους οι οποίοι σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ενδέχεται να μείνουν έξω από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και για τους διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό των υπό κατάργηση τμημάτων που εύλογα ανησυχούν έντονα για το εργασιακό τους μέλλον.


Η κυβέρνηση ξεκινά μια τολμηρή μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα στα κελεύσματα των καιρών.
Οφείλουμε όλοι μαζί να συνδράμουμε με υπευθυνότητα, συστηματικότητα και επιμονή. Να δομήσουμε μια νέα τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύγχρονη και ευρωπαϊκή.
Που θα επιβάλλει μια νέα νοοτροπία βασισμένη στην αξιοκρατία και την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης. Εξωστρεφής και ανταγωνιστική σε σχέση με τα Πανεπιστήμια της Ε.Ε..

Που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου μόρφωση και θα καλύπτει ταυτόχρονα τη ζήτηση για εξειδικευμένη γνώση.
Που μπορεί να προσφέρει εφόδια και τίτλους σπουδών με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Να θέλγει τους νέους της πατρίδας μας και να αποτελεί δέλεαρ για τους υποψήφιους φοιτητές των γειτονικών χωρών.

Μια σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να διατηρεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της αλλά μπορεί και να αποτελεί ταυτόχρονα αναπτυξιακό εργαλείο και στρατηγικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία.


Το αρθρο δημοσιευθηκε στην εφημεριδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ"

Νίκος Κριθαρίδης

μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.



Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

με το συνδυασμό “Κεντρική Μακεδονία Μέτωπο Ανάπτυξης”

του υποψήφιου περιφερειάρχη Μάρκου Μπόλαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις